Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie uruchamia nowatorski projekt pt. „Kuchnia Papieska”. Projekt zakłada przedstawienie informacji o życiu codziennym Karola Wojtyły, wplecionych w wątek dziejowy Polski i okraszonych nutą domowych przepisów. Poprzez podróż w czasie odnajdujemy smaki z dzieciństwa Karola Wojtyły aż po kuchnię papieską w Watykanie.

„Kuchnia papieska” jest projektem nowatorskim. Jak dotąd nikt nie podjął tematu kuchni, którą preferował Ojciec Święty w takiej formie. Pomysłodawcą jest Instytut Dialogu Międzykulturowego im. Jana Pawła II w Krakowie. Przedsięwzięcie obejmuje produkcję i emisję cyklu programów, z których każdy odpowiada etapom w życiu Karola Wojtyły. Wiosna to okres dzieciństwa, lato – dorastanie i seminarium, jesień to czas kapłaństwa i wreszcie zima – pontyfikat Jana Pawła II.

Z życiorysu Ojca Świętego wiemy, że kuchnia w domu Wojtyłów nie należała do wyszukanych. Okres przedwojenny i wojenny wpłynął na jakość i różnorodność spożywanych produktów.  Uchylenie rąbka tajemnicy kuchni domu rodzinnego Karola Wojtyły z czasów wojny i później w okresie seminarium, kapłaństwa i pontyfikatu to nie jedyny cel pomysłodawcy.

Fabuła każdego odcinka ma budzić emocje i wzruszenie wśród osób pamiętających dawne smaki z dzieciństwa i wspólne niedzielne obiady przy stole. Dla młodych – ma być inspiracją i próbą odnalezienia pomostu między tym, co minęło a rzeczywistością. Pomysłodawcy chcą pokazać, że odrobina wyobraźni i proste składniki – ówcześnie stosowane w kuchni polskiej – mogą być z fantazją podane na współczesnym stole.

Tłem dla każdego odcinka będzie miejsce szczególnie bliskie Ojcu Świętemu: Pałac Arcybiskupów Krakowskich, Rodzinny Dom Ojca Świętego w Wadowicach, Parafia w Niegowici czy szlaki papieskich wędrówek.

Projekt jest obecnie na etapie przygotowań. Emisja pierwszych odcinków serialu może ruszyć już w październiku tego roku. Pomysłodawca przewiduje również wyprodukowanie dodatkowych części serialu, także na płycie DVD. Planowane jest także wydanie książki „Kuchnia papieska”, zwierającej ciekawe wątki historyczne o posiłkach Ojca Świętego i relacje naocznych świadków zaproszonych do wspólnego stołu ze św. Janem Pawłem II.