Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi w różnych krajach i na różnych kontynentach: ich kulturę, tradycję i obyczaje. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata.

Podróżując poznajemy nowe miejsca, kultury, smaki. Niestety, w najbliższym czasie możliwości podróżowania i empirycznego poznawania będzie bardzo mocno ograniczona. Mamy pomysł jak sobie z tym poradzić! Można powiedzieć, że poprzez poznawanie kuchni świata poznajemy kulturę danego miejsca. Dlatego zachęcamy Was do podzielenia się przepisami z różnych miejsc na świecie.

Prześlijcie je do nas na mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - a my opublikujemy je na naszej stronie, dzięki czemu inne osoby będą miały okazję - chociaż w ten kulinarny sposób - poznać inne kultury i zwyczaje. Prosimy, żeby wysyłając przepis trzymać się jednego schematu tj:

- nazwa potrawy
- krótki opis (skąd pochodzi itd)
- składniki
- przygotowanie
- mile widziane zdjęcia!


 

Kawa po turecku:

Należy zalać ją zimną wodą w specjalnym dzbanuszku, dodać cukru (kawa musi być słodka), i podgrzewać aż trzykrotnie się spieni i zagotuje. Pić w maleńkich filiżankach, zagryzając wschodnią słodyczą, np. melonowym rachatłukum. Do przyrządzenia tego intensywnie aromatycznego napitku - kawa z dodatkiem kardamonu - należy użyć oryginalnego tygielka.

Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/007/?21-kawa-po-turecku-na-podsumowanie,44

Oprac. Barbara Munk