Zapraszamy Was w międzykulturową podróż po świecie, której celem będzie poznanie ludzi w różnych krajach i na różnych kontynentach: ich kulturę, tradycję i obyczaje. Dzisiaj poznamy Kuchnie Świata.

Podróżując poznajemy nowe miejsca, kultury, smaki. Niestety, w najbliższym czasie możliwości podróżowania i empirycznego poznawania będzie bardzo mocno ograniczona. Mamy pomysł jak sobie z tym poradzić! Można powiedzieć, że poprzez poznawanie kuchni świata poznajemy kulturę danego miejsca. Dlatego zachęcamy Was do podzielenia się przepisami z różnych miejsc na świecie.

Prześlijcie je do nas na mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - a my opublikujemy je na naszej stronie, dzięki czemu inne osoby będą miały okazję - chociaż w ten kulinarny sposób - poznać inne kultury i zwyczaje. Prosimy, żeby wysyłając przepis trzymać się jednego schematu tj:

- nazwa potrawy
- krótki opis (skąd pochodzi itd)
- składniki
- przygotowanie
- mile widziane zdjęcia!


Kuchnia rosyjska:

We współczesnej kulturze rosyjskiej kuchnia cieszy się ogromną popularnością. Prawosławie daje poczucie inności i tożsamości, bardziej ścisłego związku z kulturą. Kultywowane są zwyczaje kulinarne: tradycyjny barszcz, szi (zupa z kiszonej kapusty), ucha (zupa z ryby), pielmieni. W menu są barszcz ukraiński, samasa uzbecka, draniki białoruskie, ruska solianka i wiele innych przysmaków.

 

 

Więcej informacji na stronie projektu „Oblicza Dialogu”:
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/020/?zwyczaje-kulinarne-we-wspolczesnej-kulturze-rosyjskiej,60
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/001/?syberyjskie-pielmieni,183
https://obliczadialogu.pl/2018na19/strony/001/?maslenica,179

Oprac. Barbara Munk